Diş plağı, dişlerde zaman içinde oluşan şeker ya da bakteri tabakasıdır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının ana sebeplerinden biri olan diş plağı, diş bakımı tedavileri ile periyodik olarak temizlenmezse sertleşerek tartar haline gelebilir. Peki, diş plağı nedir? Diş plağı tedavisi nasıl yapılır?
Diş Plağı Nedir?
“Dişleri zaman içinde kaplayan biyofilm veya kaplama” olarak tanımlanır. Beslenme alışkanlıklarına göre her dişte plak gelişebilir. Plak yapısında bulunan bakteriler, beslenmek için tüketilen gıdaları ve tükürüğü kullanır. Plakların ortaya çıkardığı asitler, dişlerde boşluklara sebep olabilir. Dişlere yönelik asit atakları, diş minesinde hasara ve boşluğa yol açabilir. Temizlenmeyen plaklar, diş etlerini tahriş edebilir.Oluşa plaklar periyodik olarak temizlenmezse sertleşir ve “diş taşı” adı verilen tartar oluşumuna yol açar. Sonuç olarak; diş eti iltihabı, periodontal hastalıklar ve sonuçta diş kaybına kadar yol açabilen diş sorunudur.
Diş Plağı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Plak tedavisi, bireysel olarak ya da diş hekimi tarafından yapılabilir. Diş plağı tedavisi, uygun bir bakım ile plak oluşumunu önlemeye yöneliktir. Diş plağı tedavisinde uygulanacak yöntemler şunlardır:
- Dişlerinizi her gün fırçalayın: Plak oluşumunu önlemek ya da mevcut plakları temizlemek için dişlerin bütün yüzeyleri, günde en az iki kez fırçalanmalıdır.
- Diş ipi kullanın: Diş fırçasının ulaşamayacağı alanlarda, dişlerin arasında ya da diş eti çizgisinin altında ortaya çıkan plakları temizlemek için günlük olarak diş ipi kullanılmalıdır.
- Şeker ve nişastalı gıdaları sınırlayın: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, plak oluşumunun birincil sebebidir. Nişasta ve şeker gibi karbonhidratlar, yapışkan gıdalar ve atıştırmalıkları sınırlı tüketilmelidir. Bu gıdalar tüketildiğinde dişler temizlenmelidir.
- Profesyonel diş temizliği yaptırın: Dişler, genel sağlığı etkileyen önemli yapılardır. Bu sebeple periyodik olarak bakım yaptırılmalıdır. Diş hekimlerine periyodik olarak profesyonel diş temizliği yaptırılmalıdır. Ayrıca, dişler zaman zaman muayene ettirilmelidir.
Diş plağı, herkeste oluşabilen ve tamamen önlenmesi zor bir yapıdır; ancak basit önlemlerle plaklardan kurtulmak mümkündür. Şeffaf bir yapısı olan diş plağı, dişlerin yüzeyini tamamen kaplayabilir. Bu bakteriler, dişlerin arasına yapışan partiküllerle beslenir. Diş minesine zarar veren asitler üretir. Diş minesi, dişleri koruyan bir yapıdır. Bu sebeple ortaya çıkan erozyon, dişleri çürümeye karşı savunmasız hale getirir. Diş minesi hasar görürse dişlerde soğuğa, sıcağa ve diğer hislere karşı hassasiyet oluşabilir.