Diş implantları, diş kaybı sonucu boşalan yeri doldurmak üzere çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant, titanyumdan üretilen vida formundaki bir materyaldir. Titanyum, vücut ile biyolojik uyumluluğu sebebiyle tercih edilir. Eksik diş veya dişler, diş yapısını bozabilir. Eksik dişin çevresindeki dişler zamanla diş boşluğunu kapatır. Bu sebeple diş implantı uygulanması gerekir. Diş kayıplarına karşı kesin bir çözüm olan implant, çene kemiği erimesine karşı da etkili bir prosedürdür. Dental implant, köprü ve protezlere göre daha uzun ömürlüdür. Ayrıca, daha doğal bir görünüm sağlar.
Diş İmplantı Çeşitleri Nelerdir?
Diş implantlarının iki ana türü vardır; endosteal implant, subperiostal implant…
Endosteal implant: En yaygın diş implantı türüdür. Küçük vida ya da silindir şeklindedir. Genellikle titanyumdan üretilir; ancak seramik implant da vardır. İki aşamalı bir işlemle doğrudan çene kemiğine yerleştirilen endosteal implanta daha sonra “abutment” adı verilen metal bir direk kullanılarak, tipik olarak bir taç yerleştirilir.
Subperiostal implant: Diş eti altına ve çene kemiğinin üstüne yerleştirilen implant türüdür. Küçük uzantıları olan metal bir çerçeveden oluşur. Bu uzantılar, diş etinden hafif bir çıkıntı yapar. Genellikle endosteal implant için sağlıklı bir çene kemiği bulunmayan kişilerde uygulanır.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Diş implantı, lokal anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir. Dişlerin yeniden estetik bir görünüm kazanmasını sağlayan cerrahi implant, dişlerin eski fonksiyonunu kazanmasına yardımcı olur. İmplant uygulaması sonrası hasta aynı gün sosyal hayatına dönebilir.
Diş implantı prosedürü süreci temel olarak şöyledir;
- İlk aşamada diş yapısı incelenerek, kemik yoğunluğu ölçülür.
- Kemik yoğunluğu implanta uygun değilse bölgenin kemikleşmesi için kemik grefti uygulanır.
- Kemikleşme sonrası implant planı yapılarak, lokal anestezi ile implant uygulanır.
- İmplant, çene kemiğinin içine ya da üzerine yerleştirilir.
- Protez için implantın, yerleştirildiği çene kemiğine kaynaması beklenir.
- İmplant iyileşme süreci 2 ila 4 aydır. İyileşme sonrası ikinci bir cerrahi işlemle implant açılarak, diş etini şekillendiren kapaklar bölgeye sabitlenir. Sabitleme süreci 1 hafta ila 10 gün sürebilir.
- İmplant sonrası protez prosedürü planlanır. Bu süreçte implant üzerine “kuron” adı verilen protez diş uygulanır.
Diş implantı uygulaması sonrası hasta, güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olur. Böylece eksik dişin ya da dişlerin yerine, daha sağlam bir yapı kazanılmış olur. Diş kökü işlevi gören implant, uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilir.
2Yorumlar
İmplant Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalıdır? – MAKSİDENT
Temmuz 5, 2022[…] Diş İmplantı İyileşme Süresi Ne Kadardır? […]
maksident
Temmuz 5, 2022Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakalarındaki gibidir denilebilir. Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır ve üzerine diş takılabilir hale gelir. sitemiz üzerinden iletişime geçmeniz halinde size doktorlarımız tarafından geniş bilgi verilecektir