Ortodonti Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Ortodonti tedavisi sonrası diş telleri çıkarıldıktan sonra güzel bir tebessüm ve düzgün dişler elde edebilirsiniz. Gülüş tasarımını ve ortodonti tedavisi sonuçlarını korumak ve stabilize etmek için koruyucular kullanmak çok önemlidir. Peki, ortodonti tedavisi sonrası neler yapılmalıdır?
Ortodonti, uzun süren bir diş tedavisi yöntemidir. Yetişkinlerde bu tedavi, iki yıla kadar sürebilir. Diş telleri çıkarıldığında dişler, eski yapısına dönmek üzere hareket edebilir. Bu sebeple diş pozisyonundaki olası değişiklikleri kontrol altında tutmak veya sınırlamak gerekir. Bunun için tutucu aparatlar ya da sabitleyiciler kullanılır. Tutucular, diş teli tedavisi sonrası dişlerin doğru hizada kalmasını sağlar. Böylece diş etleri, çene kemiği ve kaslar dişlerin yeni konumuna uyum sağlar.
Ortodontik Tedavi Bittikten Sonra Ne Yapılır?
Ortodontik tedavi, dişleri, kemikleri ve diş etlerini hareket ettirir. Dişlerin hareket yönünde kemik rezorpsiyonu (yıkım) olur. Ters yönde ise kemik apozisyonu (yapım) gerçekleşir. Ortodonti tedavisi sonrası braketler çıkarıldığında, dişler, eski pozisyonuna dönme eğilimindedir. Bu sebeple ortodontik tedavi sonrası “retansiyon tedavisi” adı verilen sabitleyici tedavi uygulanır. Bu tedavinin süresi, dişlerde ortaya çıkan yeni formun durumuna göre değişir. Sabitleyici tedavide “lingual retainer” adı verilen sabitleyici tel ve “esiks” adı verilen şeffaf plaklar kullanılır.
Ortodontik tedavi sonrası sabitleyici tedavide bilinmesi gerekenler şunlardır;
- Sabitleyici tel ya da retainer teli, ince bir teldir. Ortodonti sonrası dişlerin yapısını korur. Diş yüzeyine braketler gibi yapıştırılır.
- Retainer teli, konuşmaya engel değildir; genelde 1 hafta içinde tele alışılır.
- Sabitleyici tel varken elma ve armut sert gıdaların ısırılmaması gerekir.
- Retainer teli kullanırken hijyene önem verilmelidir. Aksi halde tel çevresinde plak ve diş taşı oluşabilir. Telin çevresi diş fırçası ile iyice fırçalanmalıdır.
- Sabitleyici tel kırılırsa tamiri veya yeniden yapılması mümkündür.
- Retainer telinin ağızda en az 6 ay kalması gerekebilir.
- Esiks yani koruyucu şeffaf plak, diş yapısına göre hazırlanır. Bu plak, yemek yerken ve sıcak içecek içerken çıkarılmalıdır.
- Şeffaf plaklar günde iki kez sabunlu su ile fırçalanmalıdır. Plak temizliğinde diş macunu önerilmemektedir.
Ortodonti Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Eğer doktorunuz tutucu verdiyse; tutucu, doktorunuz söyleyinceye kadar çıkarılmamalıdır.
- Diş tutucular yemek yerken çıkarılmalıdır ve kabında taşınmalıdır.
- Ortodonti sonrası ilk başlarda konuşma zorlukları yaşanabilir. Bu durumda yüksek sesle konuşma, okuma ve şarkı söyleme gibi alıştırma teknikleri kullanılabilir.
- Tutucular; sıcak su, sıcak ortamlar, güneş ve çamaşır makinesi gibi ortamlardan uzak tutulmalıdır; temizleme için peçete kullanılmamalıdır; kutusuz bir şekilde cepte taşınmamalıdır.
- Ortodonti tedavisi sonrası ortodontistin vereceği süre zarfından kontrole gidilmelidir. Altı ayda bir yapılan rutin kontroller ihmal edilmemelidir.