Endodonti (Kanal Tedavisi)
Endodonti ya da halk arasında bilinen adıyla kanal tedavisi, diş hekimliği bünyesindeki bir uzmanlık dalıdır. Endodonti bilim dalında uzman olan hekimlere “endodontist” adı verilir. Dişin çevre dokularla ilişkisini kesen bu yöntem, enfeksiyon riskini minimize eder.
Endodonti Nedir?
Endodonti, diş hekimliğinin ana bilim dallarından biridir. Diş pulpası hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş pulpası ya da diş özü, dişin iç kısmındaki damar ve sinir gibi canlı dokuları ifade eder. Ayrıca, dişin kendisini çevreleyen dokuları da kapsar. Endodontik tedavi, travmatik diş sorunları, cerrahi uygulamalar, diş pulpası ile bağlantılı problemler gibi çok geniş bir yelpazede ele alınır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi, diş ile çevre doku arasındaki ilişkiyi kesen bir diş tedavisidir. Bu tedavide temel amaç; diş pulpasında enfeksiyon oluşumunu önlemek ya da enfeksiyonun tekrarlanma riskini azaltmaktır. Endodontik tedavi; diş pulpasındaki damar ve sinirlerin çıkarılması, burada oluşan boşluğun dezenfekte edilmesi, diş kanalının genişletilmesi, kanal boşluğunun özel dolgu malzemesi ile kapatılması ve dişin kaplanması gibi süreçlerin yer aldığı bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi öncesi dental muayeneler yapılır ve radyoloji yöntemleri uygulanır. Diş hekimi kanal tedavisi yapılması gerektiğine karar verdikten sonra bölgeye lokal anestezi uygulanır. İlk olarak diş minesi ve diş tabakasındaki çürükler temizlenir. Diş pulpasına ulaşmak için bir kanal açılır. Daha sonra diş izole edilerek, diş kökü kanalı dezenfekte edilir. Bu işlem sonrası oluşan kanal boşluğu dolgu maddeleri ile kapatılır. Dişte madde kayıplarının fazla olduğu durumlarda üst yapı için endokron, kaplama gibi yöntemler uygulanır.
Endokron Uygulaması
Kök kanal tedavisinde doku kaybı, dişin formu ve fonksiyonu bozukluklarına karşı çeşitli restorasyonlar uygulanır. Bu restorasyonlar, ayrıca, yan dişlerle bağlantı, okluzal stabilite sağlama ve kök kırıklarına karşı dişin korunması gibi amaçlarla da yapılır. Doku kaybını önlemek ve diş dokusunu korumak amacıyla endokron restorasyonlar uygulanır. Endokron uygulaması, restore edilen dişlerde çiğnemeyi iyileştirir ve çiğneme ile bağlantılı stresleri dağıtır.
Fiber Post Uygulaması
Fiber post uygulaması, kök kanala kimyasal ajanlar ile fiber çubuk yapıştırma işlemidir. Bu prosedür, kanal tedavisi yapılan dişte duvar yapısı tamamen ortadan kalkmış ya da yetersiz ise uygulanır. Yerleştirilen çubuk ile kökten destek alınır. Destek alınan bölgeye dolgu tatbik edilir. Kök kanala yapıştırılan fiber, oldukça dayanıklı bir çözümdür. Yeni nesil postlar, fiberle güçlendirilmiştir.
Endodonti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
● Endodontik tedavide dişin canlı dokularla bağlantısı kesilir. Diş devital (canlı olmayan) olsa da çiğneme fonksiyonu devam eder.
● Kanal tedavisi dişin onarımını sağlar, dişi çekilmekten kurtarır.
● Kanal tedavisi 2 ila 3 seans sürebilir. Her seansın ortalama 1 saattir.
● Kanal tedavisi uygulanan dişte birkaç gün hassasiyet oluşabilir.