Kanal tedavisi, “endodontik tedavi” olarak da bilinir. Dişin içindeki ya da kökündeki enfeksiyonu gidermek üzere uygulanan tedavi yöntemidir. Dişi muhtemel enfeksiyonlardan koruyabilmektedir. Bu diş tedavisi, kök kanalı olan dişin pulpasında yapılır. Pulpa, sinir dokusu, kan damarları ve hücreleri içeren bir dişin içi boş bölümüdür. Peki, kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? İşte cevapları…
Kanal Tedavisi Nedir?
Diş yapısı, taç ve köklerden oluşur. Taç, esas olarak dişin üstünde, kökler ise altındadır. Kökler, diş ile çene kemiği arasındaki bağlantıyı sağlar. Kron, kök ya da kök kanalının içinde pulpa bulunur. Pulpa, dişi besler. Çevresindeki materyale nem sağlayan pulpadaki sinirler, sıcağı ve soğuğu ağrı olarak algılar. Genellikle “kök kanalı” olarak adlandırılan bu diş tedavisinin adı, aslında “dişin içinde” anlamına gelen “endodontik” tedavidir. Bu sebeple yaygın olarak “kök kanal” terimi kullanılır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi temel olarak üç adımda yapılır. Bir ila üç seansta tamamlanan bir tedavidir. Kanal tedavisi adımları şunlardır:
- Kök kanal temizliği: Kanal tedavisinde lokal anestezi uygulanır. İlk olarak kök kanalı temizlenir. Kök kanalındaki sinir dokuları temizlenir. Diş hekimi, diş yüzeyinde açılan küçük delikten hastalıklı ve ölü pulpa dokusu çok küçük eğelerle çıkarır.
- Kök kanalın doldurulması: Ardından eğe ve irrigasyon solüsyonlar ile içi boş bölge tamamen temizlenir. Ayrıca, şekillendirme ve dekontamine işlemleri uygulanır. Ardından dişin içi, kanalları kapatmak üzere yapışkan kauçuk benzeri bir malzeme ile doldurulur.
- Taç ekleme: Kanal tedavisinin son aşamasında diş daha kırılgandır. Pulpası çıkarılan diş, kemiğe bağlayan bağdan beslenir. Ancak bu yeterli değildir; bu sebeple daha kırılgan hale gelir. Bunu önlemek için kuron veya dolgu malzemesi uygulanır.
Kanal Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kanal tedavisinde dişin pulpasından sinirler çıkarılır.
- Ağrılı bir diş tedavisi olduğu düşünülen kanal tedavisi, temelde mevcut ağrıları dindiren bir tedavidir.
- Kanal tedavisinde diş pulpası ve enfeksiyon tamamen temizlenir. Bu sebeple kanal tedavisi uygulanan diş ölüdür ve herhangi bir ağrı hissedilmez.
- Kanal tedavisi fiyatları, uygulanacak tedaviye göre değişkenlik gösterir.
- Kanal tedavisi yapılan diş ile tedavi işlemleri sonrası bir süre çiğnememelidir ya da ısırılmamalıdır.